Vesta
     
  Tel: +(373) 79246024  
 
  
  Produse
 
  СТАТЬИ
Cum aleg un TV LED?    [15.04.2013]

 Televizoarele din ziua de azi oferă tot felul de funcții mai mult sau mai puțin utile cum ar fi Facebook și Twitter (să introduci text cu telecomanda e un chin), starea vremii (nu strică dar avem deja aplicația asta peste tot) sau jocuri (prea simpliste ca să atragă atenția).

 

Media player-ul integrat în majoritatea televizoarelor de azi ar putea fi util în măsura în care elimină nevoia unui player dedicat. Problema lui este că deocamdată este redundant: câtă vreme nu ai renunțat la DVD/Blu-Ray player, sau câtă vreme folosești un Home Cinema 5.1, ai deja un media player probabil mai bun decât cel din TV.

Așadar ceea ce contează cel mai mult la un TV este calitatea imaginii. Când alegi un televizor în primul rând trebuie să te preocupe cum se vede și mai puțin dacă vine cu app de Youtube sau cu programe de fitness.

Dar cum îți dai seama care televizor are cea mai bună imagine? Producătorii listează specificații cum ar fi rezoluția, contrastul dinamic sau (și aici devine de-a dreptul ezoteric) rezoluția de mișcare (acei 120 hz, 240 hz, 600 hz subfield-drive). Există apoi mai multe tipuri de televizor: LCD, LED, Plasma. Cum extragem din acest jargon tehnic niște informații utile? Să le luăm pe rând:

 

1) Rezoluția

În prezent televizoarele de pe piață vin cu trei rezoluții: 1024×768, 1366×768 sau 1980×1080 – aşa numita rezoluție Full HD. Evident, mai mare înseamnă mai bine. Dar ţine cont de următoarele două lucruri:

a) degeaba ai televizor Full HD dacă nu ai semnal sursă în rezoluție HD. Citește mai mult despre astaaici.

b) dacă privești la televizor de prea departe, nu vei mai distinge nicio diferență între un ecran Full HD și unul cu rezoluția mai mică. Despre distanța optimă de vizionare vezi mai multe aici.

2) Tehnologia ecranului

Există două tipuri mari de televizoare: Plasma și LCD. Nu, n-am uitat de LED. Dar televizoarele LED sunt de fapt tot niște LCD-uri. Diferența este că iluminarea panelului se face cu lămpi LED, în loc de tuburi fluorescente cum au clasicele LCD-uri. Fie că au ecranul iluminat din spate cu led-uri (TV LED) sau cu tuburi fluorescente (TV LCD), aceste televizoare se bazează pe aceeași tehnologie: un panou alcătuit din cristale lichide și în spatele lui o sursă de lumină care proiectează imaginea. Anumite LED-uri sunt realmente mai bune decât LCD-urile dar ține cont că LED nu înseamnă neapărat mai bun

a) Avantaje LED/LCD

- imagine strălucitoare. De multe ori prea strălucitoare aşa că acest avantaj este de cele mai multe ori irelevant, în afară de cazuri aparte cum ar fi folosirea televizorului în condiții de lumină ambientală foarte puternică. În casă, seara, vei da oricum strălucirea aproape la minim, altfel o să te doară capul.

- claritate fantastică a imaginilor statice. O imagine statică în rezoluție Full HD afișată de un ecran LCD/LED arată atât de solidă încât pare să fie un print. Asta pentru că imaginea este alcătuită dintr-un strat de cristale foarte mici, precum un mozaic și deci ceea ce vezi este realmente acolo, nu e doar o iluzie bazată pe inerția ochiului, așa cum este cazul la televizoarele cu tub sau la cele cu plasmă. Din păcate acest avantaj se transformă în handicap când trebuiesc afișate imagini cu multă mișcare.

- consum mic de energie în comparație cu plasma. Înainte să te bucuri de asta nu uita să faci un calcul al amortizării costului de achiziție. Pentru televizoare de dimensiuni mari, o plasmă are un raport preț/diagonală ecran mult mai bun, iar asta mai mult decât compensează pentru consumul mai ridicat de electricitate.

- design deosebit: tehnologia edge led, deși reprezintă un pas înapoi în ce privește calitatea imaginii, permite fabricarea unor televizoare cu o grosime de ordinul milimetrilor.

b) Dezavantaje LED/LCD

- rezoluție de mișcare slabă. Vei vedea în lista de specificații trecut 120hz, 240hz dar ceea ce este marketat drept tehnologie de ultimă oră reprezintă de fapt niște artificii menite să compenseze un neajuns inerent în ecranele LCD și anume: deși sunt capabile să afișeze imagini statice de o claritate fantastică, când vine vorba de mișcare, nu se mai descurcă la fel de bine.

- contrast slab: rata contrastului este specificația care a ajuns să nu mai însemne absolut nimic datorită departamentelor de marketing care au tot inventat metode de măsurare ce nu au nicio valoare practică dar care produc cifre cât mai mari care dau bine. Adevărul este că LED/LCD-urile au contrast slab în comparație cu plasma. Excepție fac LED-urile cu matrice full array. Acestea sunt însă foarte scumpe.

- calitatea imaginii este relativă la poziția din care privești la ecran. O să vezi listat la specificații: unghi de vizibilitate 178 de grade ca și cum asta este de bine. Ce trebuie să înțelegi de fapt: cu cât privești dintr-un punct situat mai departe de o perpendiculară la centrul ecranului, cu atât imaginea va fi mai ștearsă și mai întunecată.

c) Avantaje plasmă

- Pentru ecrane de mari dimensiuni, are cel mai bun raport preț/diagonală ecran

- Rata contrastului mult mai bună decât a LCD-urilor ceea ce se traduce în culori mai saturate și mai naturale.

- Calitatea imaginii este aceeași indiferent din ce unghi privești ecranul

- Rezoluție de mișcare foarte bună. O să vezi listat la  specificații : 600Hz subfield drive. Aceasta valoare se referă la abilitatea ecranului de a afișa cu claritate imagini în mișcare. Pentru o explicație mai pe larg citește aici. Anumite plasme produse de Panasonic au o rezoluție a mișcării de 2000 sau chiar 2500 Hz.

d) Dezavantaje plasmă

- Imaginile statice pot avea o pâlpâire vizibilă.

- Consum de energie mai ridicat în comparație cu LCD/LED (nu uita să îți calculezi amortizarea investiției pentru că degeaba consumă mai puțin curent un LED pe care ai cheltuit 10000 de lei faţă de o plasmă care costă 5000)

- Fenomenul de burn in: plasmele lăsate să afișeze aceeași imagine o perioadă îndelungată de timp vor arde ecranul. Producătorii au inclus anumite metode de protecție împotriva acestui fenomen dar trebuie să le și folosești. Ai grijă să le activezi din meniu.

- Design: cu excepția modelelor hi-end, un televizor LED va avea de obicei un design mai grațios decât o plasmă.

3) Rata contrastului

Este cea mai importantă specificație când vine vorba de calitatea culorilor afișate de un ecran dar din păcate a ajuns să nu mai aibă niciun sens. Cifrele listate drept rata contrastului sunt realmente atât de lipsite de utilitate practică încât unii producători au ales să nu mai afișeze valori numerice. Compania Samsung de exemplu în dreptul ratei contrastului pune MEGA! Şi cu asta te-au lămurit. Vezi aici un articol despre rata contratului și cum a ajuns să nu mai însemne nimic. Ce poți face: citește recenzii de produs, testează televizorul cu imaginea setată pe home use (modul showroom dezactivat) și dacă se poate în condiții de iluminare redusă.

4) Dimensiunea ecranului și distanţa optimă de vizionare

Calitatea imaginii este primul și primul lucru care contează dar degeaba se vede la televizorul tău perfectissimo dacă are o diagonală de 82 de centimetri și îl pui la 6 metri de canapea. De la asemenea distanță deja nu mai distingi cine știe ce detalii aşa că ai putea la fel de bine să iei un TV mai ieftin.

Pentru a putea să apreciezi cu adevărat imaginile FULL HD trebuie să te situezi la distanţa optimă față de ecran ori asta înseamnă la un TV cu diagonala de 82 de cm să stai la o distanță de 90 cm! Sau poți să întorci ecuația invers și să vezi de ce ecran ai nevoie pentru vizionare optimă cu un aranjament al camerei normal, adică având televizorul la aproximativ 3 metri de canapea.

5) Televizoarele 3D

3D-ul este doar o funcție inclusă la unele modelele lansate în ultimii doi ani. Este deci opțională, dacă nu vrei nu o folosești. Pentru a putea afișa imagini 3D ecranul televizorului trebuie să aibă o rată de refresh dublă iar asta ajută și imaginile normale (2D). Vezi aici și aici două articole despre cum funcționează tehnologia 3D și care sunt diferențele între 3D-ul pasiv și cel activ.

  Ultimele Noutati
» VESTA "in alb": Compania intră pe piata de electrocasnice.
» Televizoare VESTA cu functie de monitor
» VESTA SMART TV: pe prima linie a progresului
» Este adăugat suport pentru formatele de înaltă definiţie pe medii de stocare USB!
  Ultime articole
» Cum aleg un TV LED?
» Alegerea unui televizor modern: LCD sau Plasma?